Bardzo lubimy zapiekane, faszerowane ziemniaki. Farsz do nich powinien być wyrazisty, wtedy smakują najlepiej. Dzisiejsza propozycja z szarpanym kurczakiem barbecue na pewno Was nie rozczaruje:).
4 duże ziemniaki
1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze
1 łyżka oleju
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki gotowego sosu barbecue
ser do posypania, u mnie grana padano
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środki (wyciągamy około 2 łyżki z każdego ziemniaka).
2. Filet przekrawamy wzdłuż na pół i smażymy po 5 minut z każdej strony. Jeszcze gorące filety "rwiemy" za pomocą dwóch widelców na kawałki wzdłuż włókien.
3. Filety mieszamy z sosem barbecue, fasolą i wydrążonymi kawałkami ziemniaków, które uprzednio rozgniatamy widelcem. Farsz nakładamy na połówki ziemniaków. Posypujemy serem.
4. Ziemniaki zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
dania obiadowe, przepis, przepisy, ziemniaki faszerowane, pieczone ziemniaki, zdrowe przepisy, zdrowe gotowanie, ziemniak, dieta, fit, dietetyczne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.