Nuggetsy pieczone w piekarniku, czyli popularny fast food w wersji dietetycznej. :-) Możemy jeść je bez wyrzutów sumienia, bo do ich przygotowania w ogóle nie dodajemy oleju. Panierka to płatki kukurydziane, których smak doskonale pasuje do fileta i przypraw. Jest chrupiąca, świetnie smakuje z każdym sosem. I frytkami. Najlepiej domowymi z tego przepisu. :-)
małe opakowanie jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
3 szklanki płatków kukurydzianych
1. Filety z kurczaka kroimy na małe, podłużne kawałki.
2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Dodajemy pokrojone filety, mieszamy i ostawiamy na minimum 1h w chłodne miejsce.
3. Płatki kukurydziane przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka.
4. Każdy kawałek fileta obtaczamy dokładnie w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 minut. Podajemy z ulubionym sosem.
Jako sosu (widoczny w miseczce) użyłam salsy ogórkowej od Fanex.
Wow, super przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Pyszne kurczaczki :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Zrobię takie dla Juniora, on je uwielbia :-)
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam filet kurczaka w płatkach kukurydzianych :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńale fajne u mnie wczoraj też były nuggetsy w płatkach kukurydzianych :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam! zazwyczaj zajadamy z sosem jogurtowo-czosnkowym. Natomiast zainteresował mnie ten sos ze zdjęcia - jaki to?
OdpowiedzUsuńFanex - salsa ogórkowa:)
Usuńpiękny kolor tej sałatki;)
UsuńSuper przepis,pyszne tę nuggetsy :-)
OdpowiedzUsuńMega dobre nugettsy :-)
OdpowiedzUsuńWitam, czy sos sojowy ma być jasny czy ciemny? Nigdy go nie używałam, czy można pominąć? Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń