Kotlety z ciecierzycy i pieczarek to bardzo miła odmiana od mięsnych kotletów. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Dzięki temu, że są pieczone są bardzo zdrowe. Podaję je tak jak tradycyjne kotlety, z ziemniakami i surówką.
400g ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu)
300g pieczarek
1 duża cebula lub 2 małe
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
1 łyżka oleju
1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy je na oleju, studzimy.
2. W misce umieszczamy ciecierzycę i pieczarki. Blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami, mieszamy.
3. Z powstałej masy formujemy kotlety, umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
wegetariańskie kotlety, wege, zdrowe, obiad, wegetariański obiad, fit, przepis, obiad bez mięsa, ciecierzyca, pieczarki, pieczone, dania obiadowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.