listopada 06, 2022

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek / wegetariańskie / zdrowe / fit / pieczone

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek to bardzo miła odmiana od mięsnych kotletów. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Dzięki temu, że są pieczone są bardzo zdrowe. Podaję je tak jak tradycyjne kotlety, z ziemniakami i surówką. 



400g ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu)
300g pieczarek
1 duża cebula lub 2 małe
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka 
1 łyżka oleju

1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy je na oleju, studzimy. 
2. W misce umieszczamy ciecierzycę i pieczarki. Blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami, mieszamy. 
3. Z powstałej masy formujemy kotlety, umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 

wegetariańskie kotlety, wege, zdrowe, obiad, wegetariański obiad, fit, przepis, obiad bez mięsa, ciecierzyca, pieczarki, pieczone, dania obiadowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP