Zupa cygańska to prosta, smaczna, sycąca i treściwa zupa z kiełbasą i warzywami. Zupa na każdą kieszeń, składniki do niej są bardzo tanie.
300g kiełbasy
3 papryki
2 cebule
5 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
olej
1. Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków). Kiedy zaczną puszczać sok zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
Fajne, proste, smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń