Frytki upiekłam a mięso usmażyłam na minimalnej ilości tłuszczu. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i dużo warzyw. Pycha! Przepis na 2 porcje.
250 g filetów z kurczaka
500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek
1 duży pomidor
1 papryka
1 cebula
100g sera feta
dobrej jakości ketchup
przyprawa kebab/gyros
olej
sól
Sos czosnkowy:
250ml jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie frytki. Wlewamy 1 łyżeczkę oleju, solimy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut.
2. Filet z kurczaka drobno siekamy, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, posypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni do mocnego zarumienienia.
3. Warzywa i ser kroimy na preferowanej wielkości kawałki/plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.