kwietnia 15, 2018

Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz została moją pizzą numer jeden:). Jest pyszna! Gruszka, orzechy i gorgonzola doskonale do siebie pasują, polecam przetestować to trio również na pizzy. 



Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju 

Dodatki:
1 duża gruszka
50g gorgonzoli 
50g mozarelli
garść orzechów włoskich
2 łyżki śmietany 18%
pieprz 

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
2. Pizzę smarujemy śmietaną, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy mozzarellą, układamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę. 
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Posypujemy orzechami. 



1 komentarz:

  1. Right here is the right web site for everyone who would
    like to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with
    you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a
    topic that has been discussed for decades. Wonderful stuff,
    just excellent!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP