grudnia 11, 2016

Makowiec na cieście drożdżowym

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. 


Ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
75g masła
1/2 szklanki mleka
1 jajko L
40g drożdży
szczypta soli

Kruszonka:
2 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko L
3/4 szklanki cukru
150g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
900g masy makowej w puszce

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić. 
2. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy mąkę (powinno odchodzić od miski). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h, do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować.



8 komentarzy:

  1. Czy do kruszonki dajemy jajko?Wiola

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za szybką odpowiedź,zrobię na święta, bardzo fajne,proste przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia, na pewno będzie wszystkim smakował:)
      Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Makowiec zrobiony. Autorka bloga pisze,że to najlepszy makowiec i to szczera prawda. Prosty przepis,a ile radości, pozdrawiam i odezwę się po sylwestrze, bo wybrałam następne przepisy i napiszę jak wyszły :) Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje:)
      I czekam na komentarze dotyczące kolejnych przepisów!
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Ciasto GENIALNE! Łatwe w wykonaniu. Jest przepyszne, wilgotne, a kruszonka nadaje wyjątkowy smak. I jeszcze odrobina lukru. Mmm. Moje pierwsze podejście i do makowca i do ciasta drożdżowego. Jestem zachwycona. W święta czestuję gości. Dziękuję za przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis! Makowiec przepyszny, wilgotny, rzeczywiście ciasto drożdżowe i kruszonka robią swoje. A ciasto tak łatwe w wykonaniu :) świąteczni goście się zajadali, polecam! I dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP