grudnia 10, 2016

Kofta kebab - gyros na patyku

Tym razem kofty w wersji kebabowej:). Te szaszłyki z mielonego mięsa smakują doskonale ze świeżym pieczywem i sosami na bazie jogurtu. Nie są pracochłonne i można przygotować je na długi czas przed podaniem a w odpowiednim momencie jedynie wrzucić do piekarnika. 


500g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku  
1 jajko
1 kajzerka
1/2 pęczka natki pietruszki 
1-2  łyżeczki przyprawy kebab/gyros
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz 

1. Cebulę, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy. 
2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy. 
3. Mięsem oblepiamy patyczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP