Kotlety z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami na sposób włoski jemy dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego. :-) Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.
500g mięsa mielonego
3 czubate łyżki bułki tartej
5-6 łyżek mleka
1 jajko
100g startego żółtego sera
10 zielonych oliwek
10 suszonych pomidorów z oliwy
10 średniej wielkości listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
sól, pieprz, olej
1. Bułkę tartą zalewamy mlekiem tak by można było swobodnie zamieszać ją łyżką, ale by nie pływała.
2. Ser żółty tarkujemy, suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy. Kroimy również oliwki i bazylię.
3. Mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę z mlekiem, ser, pomidory, oliwki, bazylię, solimy i pieprzymy do smaku.
4. Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy je i smażymy na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej olejem do zarumienienia.
jak ja uwielbiam włoskie smaki!
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować przepis, kotleciki wyglądają przepysznie!
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/
Super pomysł, bardzo lubię włoskie smaki, ale mielone zawsze jadłam w wersji tradycyjnej. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTaki pomysl na mielone bardzo mi odpowoada ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne kotleciki :-) bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, oliwki, suszone pomidory. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMielone kotlety mają to do siebie, że można ich urozmaicać za każdym razem, by smakowały inaczej. Twój pomysł z oliwkami bardzo przypadł mi do gustu:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe dodatki! Warte wypróbowania
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńJak ja lubię kotlety mielone w każdej postaci, u mnie trochę inne też się właśnie pojawiły na blogu :)
OdpowiedzUsuń