lutego 24, 2015

Jabłecznik sypany

Jabłecznik sypany lub też szarlotka sypana to bardzo popularny przepis, który po prostu trzeba wypróbować. :-) To ciasto nie może się nie udać. Nie rośnie, więc nie opada. Żadnego zagniatania, miksowania. Na ciepło (kiedy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce), z lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre. 


(ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej, będzie niższe)

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny 
1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg)
180g masła (z lodówki lub zamrażalnika)

1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części. 
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. 
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę. 





10 komentarzy:

  1. Uwielbiam! To moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tą szarlotkę, jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z moich ulubionych szarlotek:) Narobiłaś mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten deser :) prosty, szybki, smaczny, ideał niemalże :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, zwłaszcza właśnie na ciepło z lodami. Ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciacho, kradnę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam też taki jabłecznik, wyszedł i był pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ narobiłaś mi smaka! Pięknie wygląda ten jabłecznik. Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam kiedyś :) Jest bardzo szybkie i ciekawe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka smakuje mi o każdej porze roku, podobnie jak sernik :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP