października 02, 2022

Zupa jarzynowa z kapustą, fasolką, kalafiorem i koperkiem

Klasyka obroni się zawsze a czy może być bardziej klasyczna zupa niż jarzynowa?:) Kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to warzywa są najsmaczniejsze. 



1 udko z kurczaka
1/2 kalafiora
1/2 kapusty
2 marchewki
300g fasolki szparagowej
1 pietruszka 
3 ziemniaki 
1 por
1 pęczek koperku
sól, pieprz

1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę wraz z porem kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę, koperek siekamy. Z fasolki odkrawamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. 
2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw.
3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP