października 28, 2021

Ziemniaki faszerowane chili con carne

Faszerowane ziemniaki to smaczny, prosty, ale i efektowny obiad. Ziemniaki najpierw gotujemy w mundurkach a następnie zapiekamy z przepysznym farszem chili con carne. 



6 dużych ziemniaków
500g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
przyprawa do dań meksykańskich 
150g tartego, żółtego sera

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczką wyciągamy część środka ziemniaka by utworzyć wgłębienie na farsz. 
2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą i papryką. Smażymy do miękkości warzyw. Dodajemy koncentrat, przyprawę i fasolę opłukaną na sitku pod wodą. Studzimy i mieszamy z serem (1/4 sera zostawiamy do posypania). 
3. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy na nie wcześniej przygotowany farsz. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

chili con carne, obiad, danie obiadowe, dania obiadowe, ziemniaki zapiekane, ziemniaki faszerowane, pomysł na obiad 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP