sierpnia 29, 2020

Sałatka jarzynowa z młodymi warzywami i ogórkami małosolnymi

Nawet klasyczną sałatkę jarzynową można odświeżyć:). Proponuję dodać do niej młode warzywa i ogórki małosolne - dzięki tym modyfikacjom sałatka bardzo zyskała na smaku.


3 średniej wielkości młode ziemniaki
4 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 nieduży, młody seler 
4 ogórki małosolne
1 młoda cebula
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
1 pęczek natki pietruszki
4-5 łyże majonezu 
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz

1. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę dokładnie myjemy szorstką stroną gąbki do naczyń. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, powinno zająć to około 30-40 minut. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy. 
2. Nie ma potrzeby obierania młodych warzyw ze skóry (możemy obrać jedynie seler jeśli skórka jest gruba). Kroimy je drobno, podobnie jajka, ogórki i cebulę. Jeśli ogórki mają dużo wody, z już pokrojonych wyciskamy ją przed połączeniem z innymi składnikami sałatki. Natkę pietruszki drobno siekamy. 
3. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. 

1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP