Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu.
6 parówek
6 plastrów sera żółtego
6 plastrów boczku
250g mąki
1/2 szklanki mleka
25g drożdży świeżych
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko + białko do smarowania
sezam do pozypania
1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
super pomysł na kolację :)
OdpowiedzUsuńMniam! świetna przekąska kiedy wpadają znajomi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super parówki znikają w oka mgnieniu.
OdpowiedzUsuń