lipca 11, 2017

Pieczone gołąbki bez zawijania

Gołąbki są pyszne, ale również pracochłonne. Ta wersja jest nieco inna w smaku od tradycyjnych gołąbków, dodatkowo szybsza i łatwiejsza do zrobienia. Smacznego:)


1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kapusty
1 woreczek ryżu
1 cebula
2 jajka M
sól, pieprz, papryka słodka

1. Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy.
2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków.
3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. 




16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię gołąbki - myślę, że w takiej wersji też y mi smakowały! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie a czy gołąbki nie będą suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencją bardziej przypominają kotlety mielone niż tradycyjne gołąbki, ale dzięki dodatkowi kapusty nie są suche.

      Usuń
    2. Mozna zrobić sis pomidorowy i polać sosem😉

      Usuń
  3. Do ziemniaczków... omomom... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowe :). Dzięki za przepis, na pewno spróbuję bo uwielbiam gołąbki ale nigdy nie chce mi się ich zawijać. No i moja córa zdejmuje kapustę, a tutaj można przemycić trochę warzywka ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepyszne ale mozna zrobic zalewe pomidorową i zalać gołąbki i zapiekać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mozna przepis,na,zalewę pomidorową bo w gotowaniu raczej jestem kiepska ��

      Usuń
    2. Czy mozna prosić o przepis na zalewę pomidorową 😀

      Usuń
  6. Kapustę dodajemy białą, oczywiście? pozdrawiam serdecznie, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można je usmażyć na patelni w bułkę tartej ? Pozdrawiam Kasia świetne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą pyszne:) Dziękuję za miłe słowa i również serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Jutro na pewno będę robić pozdrawiam serdecznie 🙋🙋🙋🙋🙋

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro na pewno będę robić pozdrawiam serdecznie 🙋🙋🙋🙋🙋

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i są pyszne, wszystkim nam smakowały. Można jeść je same i z sosem do gołąbków. Ja zamiast kapusty białej dodałam pekińską (bo mi została od gyrosa) i polecam bo wyszły super. Przepis zostawiam i dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można zrobić sos pieczarkowy i też będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP