marca 07, 2017

Karkówka pieczona w keczupie z cebulą

Kiedy najdzie nas ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h. 



1 kg karkówki
3-4 cebule
1/2 szklanki keczupu 
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 szklanka wody
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu 

1. Karkówkę kroimy w grube plastry. Każdy z nich przekrawamy na pół i delikatnie rozbijamy. Cebulę kroimy w krążki. Keczup, koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. 
2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę.
3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem.


13 komentarzy:

  1. o matko! jak to musi pysznie smakować :D zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, mniammm.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie. Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie bardzo smaczne szybko i samo sie robi.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam już 3 razy pychotka polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłem , jest mega tylko wody dałem ok. 1,5 szklanki

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pytanie co chcą moje dzieci na obiad jednogłośnie odpowiedzieli: to pyszne mięsko w czerwonym sosie!Jak dla mnie najlepsza rekomendacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie , Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne,wszystkim smakuje! Robię juz kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już pare razy polecam pyszności !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Macie racje,to jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zrobiłam czeka na upieczenie

    OdpowiedzUsuń
  13. 3-4 cebule sprawiły, że sos nie był o smaku ketchupu lecz cebuli. Polecam zmniejszenie ilości cebulki

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP