Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:).
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
6 łyżek płynnego miodu
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki masła
1 jajko L
1 łyżka przyprawy do piernika
Dodatkowo:
350g powideł śliwkowych
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach.
Ciasto wygląda pięknie a jeszcze lepiej musi smakować. Powidło dodawałaś swoje czy kupowane ze sklepu?
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:)
UsuńPowidła są kupne - niestety nie mam ręki do przetworów:)
Pozdrawiam!