Na imprezach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs, które można podnieść z talerza i od razu zjeść. :-) Moja dzisiejsza intensywnie zielona propozycja to ciastka z kruchego ciasta z pastą groszkową. 
Ciasteczka:
1 szklanka mąki pszennej
Ciasteczka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
125 g margaryny1 żółtko z jajka L
1 łyżeczka soli
Pasta:
2 jajka
1 puszka zielonego groszku
1 łyżka majonezu 
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1. Składniki na ciasto 
przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy
 w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i małym kieliszkiem wykrawamy koła. 
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo.
2. Jajka gotujemy na twardo.
3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem. 
4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną papryką, dekorujemy groszkiem. 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń