Babeczki keksowe to nic innego jak poporcjowany już keks. ;-) Piękne, kolorowe babeczki, które kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je zjeść. I to nie jedną babeczkę a dwie... nawet trzy - mimo intensywnej słodyczy ściekającego lukru. ;-)
Babeczki:
100 ml wody
Babeczki:
100 ml wody
1/2 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125g margaryny
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka L (osobno żółtka i białka)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g kandyzowanej mieszanki owocowej
100g wiśni kandyzowanych
100g kandyzowanej mieszanki owocowej
100g wiśni kandyzowanych
Lukier:
100g cukru pudru
gorąca woda
50g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
1.
Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się
rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.
2. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
3.
Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do
dokładnego połączenia składników.
4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
5.
Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w
temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
6.
Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody,
mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać
preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy
kandyzowaną mieszanką owocową.
Pomysłowe keksiki. Porywam jednego na spróbowanie.
OdpowiedzUsuńFajne babeczki :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Lubię takie maleństwa :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/