Na karkówkę długo namawiać nas nie trzeba. ;-) Za każdym razem staram się przyrządzać ją w innej wersji, choć mam kilka ulubionych przepisów, do których wracam. Klasyczna wersja w miodowo-musztardowej marynacie na pewno się do nich zalicza. Mięso jest kruche, soczyste a słodko-wytrawny smak doskonale do niego pasuje. Trzeba pamiętać o tym by wybrać dobrej jakości musztardę, wtedy obiad na pewno będzie udany.
3 łyżki miodu
6 łyżek musztardy, u mnie kremska od Społem Kielce
3 duże cebule
sól, pieprz
1. Cebulę kroimy w krążki, zasypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą i pieprzem, obficie nacieramy przygotowaną marynatą.
3. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Powinny wyjść nam po 2 warstwy, górną powinna stanowić cebula.
Pychotka! Obiadek pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności :) Fantastyczne danie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i pewnie wielbiciele mięsa od razu by się na nią rzucili :), ja jednak za nią nie przepadam
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-) takie mięsko musi być bardzo aromatyczne :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za karkówką, ale jestem pewna, że musztardowa marynata świetnie pasuje też do innych rodzajów mięsiwa :)
OdpowiedzUsuńMmm smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo polubiłam połączenie musztardy i miodu, pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie właśnie skończyliśmy jeść.
OdpowiedzUsuńMięsko bardzo soczyste, delikatnie wyczuwalny smak musztardy. Polecamy :)
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz. :-)
UsuńCieszę się, że smakowało. :-)
Pozdrawiam!
Zamierzam zrobić w środę na obiad. Czy mięso nie powinno w tej marynacie poleżeć przez noc? I czy można je piec w rękawie? I naprawdę trzeba piec aż dwie godziny? Wydaje mi się, że trochę długo coś. Będę wdzięczna za porady :)
OdpowiedzUsuńW marynacie im dłużej tym lepiej:) Może leżeć przez całą noc.
UsuńDwie godziny jak na karkówkę to w sam raz - pieczona krócej będzie twarda.
Pozdrawiam i powodzenia:)
Ok, dam znać, jak wyszła :) A lepiej w rękawie czy bez?
Usuń