maja 18, 2015

Łosoś z cytryną i koperkiem

Całkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK. :-)



500g filetów z łososia
1 cytryna
kilka gałązek świeżego koperku
sól, pieprz

1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części.
2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy.
3. Filety nacieramy skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. 
4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami.



8 komentarzy:

  1. Aż mnie naszła ochota na takie dobroci :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś to moja ukochana ryba :-) i najbardziej ją właśnie lubię w wersji klasycznej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też najbardziej lubię łososia w takiej klasycznej wersji. A do ryby koniecznie surówka z kiszonej kapusty i pieczone ziemniaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wyglądają obiad :) Mało że cudowny, uwielbiamy przeze mnie łosoś to jeszcze te dodatki! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie, zdrowe bo uwielbiam łososia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda ten łosoś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak dawno nie jadłam łososia ;).
    Chyba kupię w tygodniu ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP