stycznia 15, 2015

Karkówka pieczona w piekarniku z pomidorami i cebulą

Do niedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK.


1/2 kg karkówki
4 pomidory
4 cebule
szklanka pikantnego keczupu
1/4 szklanki wody
przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia

1. Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Smarujemy cienko olejem, posypujemy przyprawą do karkówki i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Obraną cebulę i pomidora kroimy w plastry.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę plastrów mięsa, cebulę i pomidory. Robimy to do wyczerpania składników.
4. Keczup rozrabiamy z wodą i zalewamy nim mięso.
5. Pieczemy przez 2h w temperaturze 180 stopni.

22 komentarze:

  1. Treściwe i porządne danie, takie uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad, który sam się robi:) świetny pomysł, kiedyś wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karkówka w takim wydaniu musiała być smakowita!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia bardzo smakowite.....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zawsze unikam karkówki, bo wydaje mi się twarda i żylasta. W tym wydaniu wygląda bardzo smakowicie, a jeśli dodatkowo jest miękka i soczysta, to chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo niestety zależy od samego mięsa. Jak będzie twarde, to nijak nie da się go upiec by było miękkie - trzeba kupować w sprawdzonym źródle. ;-)

      Usuń
  6. Karkówczka jest pycha :D A ten zapach przy jej robieniu... Jednak w takim wydaniu jak Ty, jeszcze jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tak podaną soczystą karkówkę, pyszna. Zapraszam do mnie
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Karkówka jest najbardziej wdzięcznym mięsem do przygotowania różnych potraw.Przygotowujemy ją na różne sposoby - zawsze jest pyszna:)
    Zamówienie na coś w serduszkowej foremce przyjęte do realizacji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to chyba w rękach doświadczonych kucharzy. Ja jako świeżynka się jej trochę boję. :))
      Dziękuję, czekam niecierpliwie na serduszkowy wypiek. ;)

      Usuń
  9. Jejku! Jak ja bym coś takiego teraz zjadła!
    A niestety dieta... :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie mam kawałek karkówki i sie zastanawiałam co by tu ciekawego z niej zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, najsmaczniejsza wersja karkówki jak dotąd. :)

      Usuń
  11. Rewelacyjnie się prezentuje. Z chęcią taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wato się przełamywać;) Ja bardzo lubię karkówkę zarówno duszoną, jak i pieczoną.

    OdpowiedzUsuń
  13. Solidna porcja jedzenia to najlepsze co możemy dla siebie zrobić każdego dnia :) i niekoniecznie musi być "dietetycznie" :) ja lubię właśnie takie "polskie" proste potrawy :) a karkóweczka nawet na zdjęciu wygląda soczyście :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Karkóweczka zrobiona mąż jeszcze nie próbował ale na pewno będzie mu smakować :) z przepisów kotleciki mielone owiniete boczkiem pycha tak samo sernik z pianka truskawkowa rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP