listopada 23, 2014

Pizza na miękkim cieście - krok po kroku

Cała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube. Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-)

Pizza na miękkim cieście


(przepis na blaszkę, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika)

Na ciasto:
3 szklanki mąki (400g)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
25g drożdży
3 łyżki oleju

Na sos:
6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)
3 ząbki czosnku
przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz 

Dodatki:
2 średniej wielkości cebule
około 200g szynki konserwowej
5-6 pieczarek
200g żółtego sera
kulka mozarelli

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. 
 *mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży)

 

2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. 
*ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji


3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.*
*oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)


4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 


5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 

33 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i potwierdzam - była smaczna. :)

      Usuń
    2. Czy można zrobić klasycznie w okrągłej formie?

      Usuń
    3. Nie można ponieważ myśl twórcy była prostokątna, oczywiście że można, ja na ten przyklad robie w trójkącie

      Usuń
  2. Robię bardzo podobne ciasto :))
    Aż mi się pizzy zachciało :D
    Ale nie ma tak dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie :) Od dłuższego czasu chodzi za mną taka domowa pizza i teraz już chyba będę musiała zrobić :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)
      Koniecznie pochwal się czy wyszła. :))

      Usuń
  4. Bardzo lubię domowa pizze chociaż nie zawsze mi wychodzi ;) Twoja wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego ciasta zawsze wychodzi. :) Spróbuj. :)

      Usuń
    2. Pyszna pizza, właśnie zjedliśmy z moją rodzinką😀😀super przepis!! Nareszcie miękkie ciasto. Zawsze wychodziło zbyt twarde, a to idealnie miękkie. Bo wiadomo, że taką typowo włoską cienką pizzę ciężko jest zrobić w domu, więc taka domowa z Twojego przepisu jest idealną alternatywą. Taka pizza po polsku 😊😊dzięki

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. No i wiadomo - domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto właśnie rośnie, sos gotowy:-) dziękuję za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne :-) Mąż był zachwycony tak miękkim i pysznym ciastem he he :-) Dzięki takim osobą jak Ty coś ze mnie będzie he he :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, ze korzystalam tylko z przepisu na ciasto - wyszlo faktycznie miekkie i idealnie nie za grube nie za chude (ok.2,5cm) - WRESZCIE UDANY PRZEPIS ! Dziekuje !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Udało się! Bardzo smaczna, miękka i elastyczna pizza! Pierwsza która mi wyszła!!! Będe zaglądać tu częściej 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wyszlo mieciutkie😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię tą pizzę już kolejny raz i za każdym razem supcio. Ciacho rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna pizza:) znakomity przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny przepis! Pizzę w domu robiłam wielokrotnie, ale pierwszy raz ciasto wyszło mi tak puszyste i miękkie. Dziękuję i polecam każdemu! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W koncu ciasto wyszło takie, jakie powinno byc!!
    Próbowalem wielu przepisów. Wczesniej spód mi wychodził nawet nawet, problem byl zawsze z brzegami, ktore byly twarde. Tym razem, pierwszy raz zrobilem wg Twojego i pierwszy raz uzylem mleka zamiast wody - ciasto idealne.
    Dzieki za przepis. Wyladował w zakladce "ulubione" ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ja też często wracam do tego przepisu:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Po roku... Średnio dwa razy w miesiacu robie pizze, ciagle wg tego przepisu - jeszcze ani razu nie schrzaniłem. Zawsze wychodzi, a co najwazniejsze, wszystkim smakuje ;)

      Pozdrawiam
      Dani.

      Usuń
  15. Nie sądziłem że kiedykolwiek napiszę komentarz na takim forum.. Twój przepis jest genialny. W końcu wyszlo idealne ciasto na pizze.Żonie bardzo smakowalo. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Chcialabym zrobic taka pizze, wyglada oblednie, do tej pory z reguly wszystkie byly zbyt kruche. Czy piekarnik gora-dol, czy termoobieg? Z gory dziekuje za podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne szkoły, co do piekarnika. Wychodzi i tak i tak. Metodą prób i błędów :) Zawsze pyszne.

      Usuń
  17. Najlepszy przepis jaki miałam! :)
    POLECAM ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uważam, że tą pizzę można ulepszyć zakładając, że robimy pizzę tego samego dnia (prawidłowo powinno się robić "na pojutrze".:

    1. Dużo lepiej jest najpierw zrobić zaczyn z drożdży, cukru, odrobiny mąki. Wymieszać i poczekać kilkanaście minut aż z masy zacznie lekko wyrastać.

    2. Nie ma sensu robić wszystkiego na raz tj. wrzucać wszystkie składniki i mieszać. Do zaczynu dosypujemy mąkę STOPNIOWO i dolewamy CIEPŁĄ wodę lub mleko. Ciągle mieszamy lub zarabiamy. Wtedy ciasto będzie mięciutkie i nie trzeba będzie go wałkować. Jak zmieszamy wszystko na raz to ciasto będzie twardsze.

    3. Ciasta nie wałkujemy tylko rozciągamy. Jak się zrobi ciasto przy stopniowym dosypywaniu mąki i dolewaniu ciepłej wody (lub mleka) to wyjdzie ciągliwe i mięciutkie. Chodzi o to, że przy rozciągniętym cieście robią się mini pęcherzyki powietrza co nadaje mu lepszego smaku. Przy wałkowaniu wyjdzie nam chrupiąca podeszwa.

    4. Nie ma sensu robić berbeluchy z keczupu. Robi się z samej passaty a najlepiej z całych pomidorów bez skórki z gotowaniem i studzeniem. Dodawanie keczupu to profanacja sosu. Przed rozsmarowaniem można dodać przeprasowany czosnek ale nie zioła. Ziołami posypujemy pizzę po rozsmarownaiu sosu. Zioła suche mają aromat. Zioła zmieszane z sosem tracą swoje walory.

    5. Nie pieczemy w temperaturze 200 st chyba że to maks. Pieczemy w najwyższej temperaturze jaką ma nasz piekarnik. Przy temperaturze 250 st wystarczy 5-6 minut pieczenia.

    Bez urazy, ale podany przepis to zapiekanka a nie pizza.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto na pizzę super!!! Szukałam fajnego przepisu i znalazłam😁 Robiłam już dwa razy i wyszło bardzo dobre🤩

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacja, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. dzisiaj próbuje

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłem już inne pizze w domu, ale po wyprobowaniu tego przepisu na pewno go nie zmienie! Pizza wyszła po prostu idealna. Lepsza niż w niejednej pizzeri. Polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP