kwietnia 10, 2020

Śledzik po grecku

Śledź po grecku podobnie jak tradycyjna ryba po grecku z Grecją niewiele ma wspólnego:). Zamiast ryby w cieście - śledź. Efekt przerósł moje oczekiwania:). Do warzyw dodajemy minimalną ilość soli - śledź ma jej w sobie wystarczająco dużo.


500g filetów śledziowych w oleju
3 cebule
3 marchewki 
1 pietruszka
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
olej

1. Śledzie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki.
2. Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 5-10 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do jej odparowania. Jeśli warzywa nadal będą twarde, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Wsypujemy szczyptę soli, pieprz i koncentrat pomidorowy. Studzimy.
4. Zimne warzywa mieszamy ze śledziami. Przekładamy do słoika, wstawiamy do lodówki na minimum dobę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP