Pyszny sposób na filet z kurczaka. Pieczemy go w piekarniku, dzięki czemu nie jest tłusty. By dodać nieco smaku (i kaloryczności;) faszerujemy go serami - fetą i mozzarellą oraz suszonymi pomidorami i pietruszką. Całość scala serek. Wyszło smacznie!
2 filety z kurczaka
5 suszonych pomidorów
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
150g sera feta
100g sera mozzarella
3 łyżki twarożku (typu Almette, do kanapek)
sól, pieprz, czubryca czerwona (można zastąpić czerwoną papryką), czosnek granulowany
1. Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Dodajemy sól, natkę pietruszki i twarożek. Mieszamy do dokładnego połączenia składników.
2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem i czubrycą. Do kieszonki obficie nakładamy farsz. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ciekawa propozycja aby banalny filet z kurczaka zamienić w niebanalne danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCzym można zastapić suszone pomidory ?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć, ciężko zastąpić je innym produktem:)
UsuńCzy pieczemy pod przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńA czy można upiec w rękawie zamiast w naczyniu?
OdpowiedzUsuńProponuję jednak w naczyniu by woda mogła odparowywać podczas pieczenia.
UsuńPowodzenia!
:)
OdpowiedzUsuńNa jakiej funkcji piekarnika to ma być zrobione
OdpowiedzUsuńA jakiś tłuszcz do naczynia czy same wkładamy
OdpowiedzUsuń