lipca 27, 2018

Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)

Pyszny sposób na filet z kurczaka. Pieczemy go w piekarniku, dzięki czemu nie jest tłusty. By dodać nieco smaku (i kaloryczności;) faszerujemy go serami - fetą i mozzarellą oraz suszonymi pomidorami i pietruszką. Całość scala serek. Wyszło smacznie!


2 filety z kurczaka
5 suszonych pomidorów
5 łyżek posiekanej natki pietruszki 
150g sera feta
100g sera mozzarella
3 łyżki twarożku (typu Almette, do kanapek) 
sól, pieprz, czubryca czerwona (można zastąpić czerwoną papryką), czosnek granulowany

1. Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Dodajemy sól, natkę pietruszki i twarożek. Mieszamy do dokładnego połączenia składników.
2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem i czubrycą. Do kieszonki obficie nakładamy farsz. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 



10 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja aby banalny filet z kurczaka zamienić w niebanalne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastapić suszone pomidory ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć, ciężko zastąpić je innym produktem:)

      Usuń
  3. Czy pieczemy pod przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można upiec w rękawie zamiast w naczyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję jednak w naczyniu by woda mogła odparowywać podczas pieczenia.
      Powodzenia!

      Usuń
  5. Na jakiej funkcji piekarnika to ma być zrobione

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakiś tłuszcz do naczynia czy same wkładamy

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP