Pannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:).
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50g masła
700 ml mleka
500 g mąki
1 płaska łyżeczka soli
1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Fajne przepisy super
OdpowiedzUsuń