listopada 14, 2017

Tradycyjny krupnik z zasmażką

Nic tak nie poprawia smaku krupniku jak duża ilość warzyw i zasmażka na maśle:). Oto przepis - prosty i szybki.



150g żeberek wieprzowych
100g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
1/4 selera
1 por
1 cebula
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 nieduże ziemniaki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
zasmażka: 2 łyżki masła + 1 płaska łyżka mąki

1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.
3. Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, do czasu aż zbrązowieje. Przelewamy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP