Śledzie i groszek to bardzo smaczne połączenie. Jak zwykle jest prosto, pysznie i tanio, z produktów dostępnych w każdym dyskoncie. Śledzie to wdzieczny temat, bo nie licząc moczenia, można przygotować je w kilka chwil a to danie jest do przygotowania w kilka minut, przed imprezą. :-)
500g filetów śledziowych
1 puszka groszku
6 jajek
2 czerwone cebule
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
koperek do dekoracji
1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Wycieramy, kroimy w kwadraty.
2. Groszek odcedzamy, jajka gotujemy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dekorujemy gałązkami koperku.
500g filetów śledziowych
1 puszka groszku
6 jajek
2 czerwone cebule
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
koperek do dekoracji
1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Wycieramy, kroimy w kwadraty.
2. Groszek odcedzamy, jajka gotujemy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dekorujemy gałązkami koperku.
Smaka sobie narobiłam na te śledziki ..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Faktycznie przepis w sam raz na imprezę, choć zasadzie jest tak prosty, że smakosze śledzi mogą przygotowywać taką sałatkę na co dzień. Sama lubię ryby pod każdą postacią, więc i z groszkiem spróbuję :) Choć sama nie mam nic przeciwko gotowaniu, lubię przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni i udają się nawet kulinarnym beztalenciom. Dzięki nim, każdy ma szanse przygotować w domu coś pysznego, a jednocześnie nieskomplikowanego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale wyglada ciekawie :) Śledzie posmakowały mi dopiero niedawno, więc dopiero odkrywam różne pyszne śledziowe połączenia ;)
OdpowiedzUsuń