Wszelkiego rodzaju paszteciki z ciasta drożdżowego to u nas absolutny klasyk jeśli chodzi o imprezy. Zawsze trafiają na stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
250g margaryny w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki śmietany
1/2 łyżeczki cukru pudru
50g drożdży
Farsz:
500g mięsa mielonego
500g mrożonego szpinaku
300g pieczarek
200g żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 cebule
olej
sól, pieprz
Farsz:
500g mięsa mielonego
500g mrożonego szpinaku
300g pieczarek
200g żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 cebule
olej
sól, pieprz
+ sezam do posypania
+ jajko do posmarowania
1.
Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z
jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto.
Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt,
nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o
szerokości 2-3 cm.
4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut.
Faktycznie,na imprezę super, podzielne i każdy może wziąć w rękę i zajadać. A jak ze szpinakiem, to na pewno były pyszne:)
OdpowiedzUsuń