października 04, 2015

Gulasz warzywny

Gulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami.

2 duże cebule
2 cukinie
4 czerwone papryki
seler naciowy
4 marchewki
1/2 główki kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka

1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Cukinię kroimy w dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy i kapustę siekamy. 
3. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli, podsmażamy przez około 15 minut. 
4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą. 
5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą.


6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Z chęcią bym zjadła taki pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo lubię!
    W sam raz dla 'nie-mięsożerców'!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja należę do mięsożerców, ale takim gulaszem nie pogardziłabym. Pysznie i kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi właśnie ostatnio mięso nie podchodzi i szukam warzywnych inspiracji. Gulasz wygląda bardzo apetycznie, chyba się na taki skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne danie na ten mróz za oknem :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP