Drobiowa wędlina zdecydowanie jest moją ulubioną a ta przygotowana w domu bije na głowę sklepowe propozycje. Ta z szynkowaru jest soczysta, krucha i mięciutka. Intensywnie nabiera smaku dodanych przypraw, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/.
125ml wody
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku
2 łyżeczki soli peklującej
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
1. Filety kroimy na kawałki około 5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem
i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem
zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut,
aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h.
2.
Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy. Do
szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później
wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych
przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam po kilka
kawałków, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec stukamy
szynkowarem np. o deskę do krojenia by jeszcze dokładniej ubić mięso.
3.
Po upływie kolejnych 24h szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (ilość
wody - ponad poziom mięsa). Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i
utrzymujemy ją przez 2h, kiedy szynka będzie się parzyć. Po tym czasie
szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Szynkę
możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie.
Strona internetowa, na której można kupić szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl
Domowa najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńNiestety, za mięsiwami i wędlinami nie przepadam...ale na pewno taka domowa jest 100 razy lepsza i smaczniejsza od kupnej :)
OdpowiedzUsuńszynkowar zajmuje jedno z pierwszych miejsc na mojej liście przydasi do kuchni. Ta drobiowa wędlinka jest tak apetyczna, że ponownie wracam do poważnego zastanowienia się naz zakupem
OdpowiedzUsuńTa domowa szyneczka smakuje nieporównywalnie lepiej niż te ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. Tylko po co ten woreczek?
OdpowiedzUsuń