Oto moja druga propozycja na chrzan. Wspominałam już, że nie jestem twardzielem i bez dodatków jest dla mnie zbyt ostry. :-) Jabłko dodaje mu delikatności, ostry smak chrzanu równoważony jest przez słodko-kwaśne jabłko. Polecam domową produkcję chrzanu, bez sztucznych dodatków, bez "E" w składzie. Kiedy zrobimy go sami wiemy co jemy a na dodatek jemy smacznie. I gwarantuję, że z pomocą blendera nie zajmie nam to więcej niż 15 minut.
100g chrzanu
1 średniej wielkości jabłko
2 łyżki śmietany
sól
1. Korzenie chrzanu obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka) lub miksujemy w blenderze.
2. Jabłko ścieramy na małych oczkach tarki.
3. Chrzan i jabłko łączymy ze śmietaną. Solimy. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńChrzan to jadłam tylko w ćwikle, a Twoj pomysł bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałem
OdpowiedzUsuń