Kruszonka kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi. Ja nie rezygnuję z niech przy okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od pory roku, dodaję na nie różne owoce (wiśnie, brzoskwinie, truskawki). Zimą najlepiej smakują z malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie.
1 1/2
szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
owoce, u mnie Maliny deserowe Nasza Chata 200g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
owoce, u mnie Maliny deserowe Nasza Chata 200g
Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
2. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
3. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy maliny i posypujemy kruszonką.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
mmm, babeczki z malinkami... Malinki są jak świeże, takie całe, soczyste!
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne i godne polecenia. :)
Usuńale mi narobiłaś ochoty na maliny w środku zimy :)
OdpowiedzUsuńSkorzystaj z mojego sposobu - otwórz słoik i gotowe. :))
Usuńto musi być dobre!
OdpowiedzUsuńByło! Bo już niestety się skończyło. :))
UsuńMniam, wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia! :*
Smacznie :) kruszonka najlepsza :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy do na na kostkę piernikową :)
WESOŁYCH ŚWIĄT!