Pizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałam je z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać.
Ciasto:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli
Dodatki:
150g szynki w kawałku
100g mozzarelli
1 cebula
5 pieczarek
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz
Dodatki:
150g szynki w kawałku
100g mozzarelli
1 cebula
5 pieczarek
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz
1.
Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże
rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy
do uzyskania gładkiego ciasta
2.
Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
3. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.
Mmm.. Własnie niedawno myślałem, że przydało by się samemu takie zrobić, bo w mojej piekarni do której chodzę przed pracą rzadko mają takie... :(
OdpowiedzUsuńDzięki!
Ciasto bardzo dobre. Polecam!
OdpowiedzUsuńwyszło świetnie! szybkie i bardzo smaczne! będę też testować z ciemną mąką
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne polecam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!Robi się bardzo szybko. Ciasto bardzo smaczne! Cieszę się, że tu zajrzałam 🙂 Polecam!
OdpowiedzUsuń