lutego 07, 2015

Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem

Kiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-)


1 kg ziemniaków
3 cebule
300-400g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
250ml śmietanki 18% 
1 brokuł
100g startego żółtego sera
1 łyżeczka estragonu, od Przyprawy Świata Gdynia
jajka (ilość w zależności od tego na ile porcji podzielimy zapiekankę)
sól, pieprz 

1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy,
3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni. 
4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami.
5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem.
6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko.




6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie zapiekanki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna :-) uwielbiam zapiekanki :-) ciekawy dodatek z tym jajkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapieanki i wciąz wymyslam nowe, tak z jajkiem sadzonym jeszcze nie podawałam, genialny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym jednak zrezygnował z boczku, a śmietanę dał 12%, pomysł ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP